maandag 26 mei 2008

Toše

Een volledig verslag over Macedonië kan niet zonder Toše te noemen. Toše is alomtegenwoordig; op de televisie, in cafés en winkels, als poster in de fotowinkel en als geluksbrenger in de bus. Toše Proeski was 26 toen hij afgelopen oktober om het leven kwam bij een auto-ongeluk, op het hoogtepunt van zijn zangcarrière. Het hele land was in rouw toen hij overleed, hij kreeg een officiële staatsbegrafenis en zijn woonplaats Kruševo is een soort bedevaartsoord geworden voor zijn vele fans. Naast dat hij enorm succes had met zijn nummers, waaronder nieuwe interpretaties van klassieke Macedonische liederen, was hij zeer populair doordat hij zich inzette voor goede doelen zoals Unicef en USaid.
Kortom, tijdens zijn leven is hij al zo ongeveer zalig verklaard, maar nu hij dood is, lijkt heiligverklaring niet meer ver weg. De eerste wonderen zijn dan ook al geschied. Een boer die op traditionele wijze paaseieren schilderde, kreeg spontaan een afdruk van het hoofd van Toše te zien. Ook schijnt er een foto te circuleren waarop het gezicht van Toše in een wolkformatie te ontcijferen is.

Uiteraard wordt ook van mij verwacht dat ik enthousiast meeneurie bij het zoveelste Toše nummer, serieus blijf kijken als de volgende wonderbaarlijke Toše-verschijning plaatsvind en vooral meezwijmel bij iedere foto die ik onder mijn neus krijg. Ik laat het oordeel over deze nationale held dan ook geheel aan jullie over.

1 opmerking:

Anoniem zei

TOSE ANGELCE MOE TI SEKOGAS KE BIDES VO MOETO SRCE MI NEDOSTIGAS PREMNOGU NEMA DEN DA NE POMISLAM NA TEBE I SLUSNAM TVOJOT ANGELSKI GLAS TVOJATA NASMEVKA TVOITE OCI OD PRVIOT DEN KOGA TE ZAPOZNAV PA DO DEN DENES TE SAKAM I NEMA DA TE ZABORAVAM
NIKOGASSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS!
POCIVAJ VO MIR
XXX FROSINA