maandag 26 mei 2008

Verkiezingskoorts

De verkiezingsstrijd is in Macedonië is zijn hoogtepunt aan het naderen. Ieder televisieprogramma wordt onderbroken voor minstens een kwartier aan politieke rallies, gladde partijspotjes en oproepen om vooral te gaan stemmen. Interessant genoeg gebruiken de grootste partijen Italianen in hun campagne die in gepassioneerd Italiaans de roem van de Macedonische natie en de geweldige samenwerking met Berlusconi loven.
Om een beetje een beeld te geven van de verkiezingsmanie, hier wat plaatjes;

De verkiezingsstrijd is ook een posterstrijd; deze muur was vorige week nog bedekt met posters van de oppositiepartij, maar nu prijkt er meters lang het hoofd van de huidige minister-president.

Nieuwbouw in de Albanese wijk in Skopje is volledig behangen met Albanese vlaggen en posters van de grootste Albanese partij.

Gisteren was de eerste grote politieke rally in Kumanovo, van DPA, de Albanese partij die nu in de coalitie zit (maar niet de grootste Albanese partij is). Bussen vol enthousiaste supporters reden eerst wat rondjes door de stad, om daarna een paar uur bezit te nemen van het centrale plein. 'Jungjatjeta!', de verkiezingsslogan van DPA, is trouwens Albanees voor 'Hallo!'.


De voorbereidingen voor de DPA-rally; veel vlaggen (waaronder een aantal keer de Amerikaanse vlag!), spanddoeken en vooral heel harde muziek. Zelfs de grote Skopsko-poster (het biermerk uit Skopje) werd van een Albanese vlag voorzien. Waarnemers van de verkiezingen hebben kritiek geleverd op het gebruik van kinderen in de politieke campagnes.

1 opmerking:

Anoniem zei

Zo, ben weer bijgelezen, weer helemaal op de hoogte! Groetjes, Anouk