donderdag 15 mei 2008

Spanningen

Twee dagen geleden was de officiële aftrap van de campagne voor de vervroegde verkiezingen in Macedonië. Op initiatief van de grootste Albanese partij zijn die ruim twee jaar eerder uitgeschreven vanwege de mislukte toelatingspoging tot de NAVO. Als paddestoelen vliegen er opeens overal kleine partijkantoortjes uit de grond. Lidmaatschap van een politieke partij is een belangrijke voorwaarde om aan een goede baan te komen, dus veel pas afgestudeerden brengen hun tijd door in deze kleine hokjes, al koffiedrinkend en flyers aanprijzend.

Helaas zijn er nu al incidenten geweest die de spanningen flink hebben doen stijgen, waaronder een aanslag op de leider van de grootste Albanese oppositiepartij. Het vermoeden is dat deze aanslag is gepleegd door een rivaliserende Albanese partij.

Vreemd genoeg was een van de eerste reacties van de burgemeester van Tetovo, waar de gewelddadige incidenten plaatsvonden, om de scholen te sluiten. Het schooljaar duurt hier al bijzonder kort met een zomervakantie van ruim drie maanden, maar het lijkt alsof de autoriteiten problemen op denken te lossen door leerlingen nog minder naar school te laten gaan. Toen er na de onafhankelijkheid van Kosovo in Struga een grote vechtpartij tussen jonge Albanezen en Macedoniers was, zijn de scholen ruim een maand (!) gesloten gebleven terwijl de gemeente en het ministerie van onderwijs een oplossing voor de onderlinge spanningen zochten. Uiteindelijk kwamen ze met het briljante plan om de scholen ook daar op etnische lijnen te scheiden. Soms is Macedonie best frustrerend...

2 opmerkingen:

Anoniem zei

tjonge maaike , wat een heerlijk leesbare, humoristische kost.
fijn om nu ik tijd heb even te lezen. we kunnen nog heel wat leren van de macedoniers. vooral het sluiten van de scholen bij elk incident staat me aan.
nog heel veel plezier deze laatste weken,
liefs, klaas.

Anoniem zei

Wat zouden ze in A'dam, R'dam enzo ook weinig les krijgen als ze elke keer bij n vechtpartij tussen etnische groepen de school n maandje sluiten......
Dat zal ze leren..!

xxNiels