vrijdag 25 april 2008

Een kleine beeldimpressie - deel 2

Na een weekje vakantie in Albanië en uiteraard ook nieuwe avonturen in Kumanovo, weer een paar foto's;

Niels toonde zijn moed door zich te laten scheren door de oudste, en kromste, kapper van Kumanovo. Deze partizaan die nog met Tito gestreden heeft, is maar liefst 83 en drukte zijn gezicht zowat in het scheerschuim om te zien wat hij deed, maar Niels zijn wangetjes waren daarna lekker glad, én roken heerlijk naar de aftershave die ongetwijfeld ook uit het Tito tijdperk stamde.

Deze keer vonden we, met hulp van een bevriende familie, dan tóch Romeinse resten. Het staat nog in geen enkele reisgids gemeld, maar onder het gras en mos waren duidelijk de resten van een Romeins fort te zien. Over een paar jaar ongetwijfeld tot nieuwste toeristentrekpleister omgebouwd, maar nu waren wij de enigen die er rondliepen.


Zonsondergang in Dürres, Albanië.


Hoxha, dictator van Albanië tot zijn dood in 1985, was nogal paranoia. In de laatste jaren van zijn dictatuur liet hij zo'n 750.000 bunkertjes bouwen, die je werkelijk overal tegenkomt. Soms ook creatief ondersteboven gebruikt als plantenbak, of gewoon om je was op te drogen te leggen.

Kruja; bergstadje met enorm Skanderbeg-museum en vooral een heel erg mooi uitzicht over de vallei, tot aan de Adriatische Zee.


Je kan veel zeggen over Albanië, waar veel er wat minder goed onderhouden uitziet, maar bijna alle huizen zitten prima in de verf. En daarbij zijn ze zeker niet bang voor een lekker fel kleurtje...

Geen opmerkingen: