maandag 31 maart 2008
Een kleine beeldimpressie - deel I
maandag 24 maart 2008
Onverwachte genoegens

Ten tweede zijn daar de kookprogramma’s. Met een mengeling van verwondering, walging, maar vooral onverholen genoegen kijk ik naar een kok wiens hoofd nooit in beeld komt, die de meest wonderlijke gerechten in elkaar flanst. Bij iedere nieuwe stap in het kookproces wil ik persoonlijk naar de studio toe rijden om te zorgen dat ze deze misdaad tegen goed voedsel stopzetten. Onlangs zag ik de hoofdloze kok een biefstukje vullen met gehakt om deze nog ongebakken in tomatensaus te laten pruttelen. Ook houdt hij ervan vlees rauw in te pakken in aluminiumfolie om in een met water gevulde schaal in de oven te zetten en dan was er nog het bijzondere recept voor koekjesdeeg met tomatenpuree erdoor. Dan heb ik het nog niet eens over de bizarre hoeveelheden zout en ‘začen’, een soort gele kruidenmix, die hij bij elke stap in het kookproces toevoegt.
Kan ik al wat mensen enthousiasmeren voor een Macedonisch etentje als ik terugkom?
woensdag 19 maart 2008
Toerisme - Macedonië stijl
Met Niels in het land is er eindelijk volop gelegenheid de toerist uit te hangen. Na een heerlijk relaxed dagje in Skopje (eindelijk Engelstalige kranten en tijdschriften!), besloten we de zondag te benutten om de omgeving van Kumanovo te verkennen. De reisgids meldde dat er een paar jaar geleden een Romeins amfitheater is opgegraven bij een dorpje dertig kilometer van Kumanovo; Klečevce*. Onze taxichauffeur wist niet precies waar we het over hadden, maar belde een vriend uit het dorp die hem een routebeschrijving gaf. Door het schitterende berglandschap reden we in het zonnetje, langs kuddes schapen, stokoude boerderijtjes, wijngaarden en lieflijk kabbelende beekjes.
Een paar kilometer buiten Kumanovo verlieten we al snel de geasfalteerde weg om via een zandweggetje, een nog kleiner zandweggetje en iets wat geen weg meer genoemd kan worden op een riviertje te stuiten. Aan de overkant lachte ons een zonnig terras vol uitgebreid lunchende mensen op, maar zonder een brug in zicht wisten we niet hoe dit paradijs te bereiken. Gelukkig werd ons verteld dat we een eind verderop konden parkeren bij een spoorbrug waarover het schijnbaar gemakkelijk was naar de overkant te lopen. Helaas zag deze brug uit de jaren ’60 er uit alsof hij sinds de bouw geen onderhoudsbeurt had gehad en was er naast het spoor en de spoorbalken niets om overheen te lopen. De militair in Niels kwam direct boven en hij huppelde in no-time vrolijk naar de overkant. De taxichauffeur en ik moesten echter een spontaan opkomende hoogtevrees en bijbehorende paniekaanvallen zien te overwinnen. Met de blik op oneindig gingen we de overtocht aan, zo’n tien meter onder ons het riviertje met fijn uitstekende rotsen en doornstruiken, balancerend over de onregelmatige balken. Maar hé, alles voor de ultieme toeristische ervaring!
* Bij deze loof ik een prijs uit aan degene die deze naam foutloos uit kan spreken. Het dient te klinken als Klétzevztsje. De winnaar kan het prijzenpakket bestaande uit een pot ajvar en een verrassingspakket met diverse ingemaakte groenten hier komen afhalen, of wachten tot 1 juni, dan kom ik het zelf langsbrengen.
maandag 17 maart 2008
Uitgaan - Macedonië stijl, het vervolg
zondag 9 maart 2008
Uitgaan - Macedonië stijl
Het feit dat iedereen de volgende dag weer om acht uur moest werken leek niemand iets te deren, dus ook na het concert werd er vrolijk doorgedanst en -gedronken. De volgende dag zat ik dus ietwat onuitgeslapen en met een lichte hoofdpijn op kantoor (ik was de eerste, de rest kwam pas vanaf half negen binnendruppelen). Die hoofdpijn werd spontaan erger toen Valentina me fijntjes herinnerde aan de belofte die ik met medewerking van de heer Johnnie Walker heb gedaan. Vanavond is er karaoke in dezelfde hippe club en ik schijn iets geroepen te hebben over mijn enorme talent voor karaoken in mij onbekende talen. Ontkennen mocht helaas niet baten. Vanavond moet ik er aan geloven. Iemand toevallig wat Macedonische songteksten bij de hand?
donderdag 6 maart 2008
Onder de oppervlakte

Het onafhankelijkheidsproces van Macedonië verliep relatief vreedzaam en rustig. Met een nieuwe grondwet, die niet gesteund werd door de Albanese minderheid, ging de Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië* in 1991 officieel van start. Vanaf het begin waren er veel spanningen tussen de etnische Macedoniërs, Albanezen en andere minderheden, omdat deze weinig culturele en politieke rechten hadden. In 2001 kwamen de jarenlange spanningen tot een grote uitbarsting, onder meer door de instroom van honderdduizenden Albanese vluchtelingen uit Kosovo. Het Albanese nationalisme leefde steeds meer op, zo werd een burgemeester van een dorp die de Albanese vlag op het gemeentehuis liet hijsen in de gevangenis gegooid. Het Albanese National Liberation Army (UCK) werd, gesteund door de Macedonische Albanezen, steeds actiever langs de grens met Kosovo, wat leidde tot botsingen met de Macedonische autoriteiten. Dit was de vonk die het kruitvat deed ontploffen; Macedoniërs en Albanezen zochten het gevecht op en kerken en moskeeën werden vernield. In absolute aantallen was de schade te overzien; enkele tientallen slachtoffers viel in vergelijking met Kosovo, Bosnie, Kroatie etc. erg mee. Maar de gevolgen waren niet minder heftig.
* Deze bijzondere naam ligt dan weer aan het conflict met Griekenland, kom ik misschien later nog wel op terug. Er is nu een VN-afgezant aan het bemiddelen tussen de twee landen om tot een compromis te komen, zodat Macedonie lid kan worden van de NAVO... tot nu toe ziet het er weinig hoop vol uit...
dinsdag 4 maart 2008
Italië?
Omdat het dorp naast de vuilstortplaats weigert nieuwe vuilnis te accepteren, stapelt al het afval zich nu al ruim een week op. Niet echt bevorderlijk voor het aroma van de stad, zeker niet nu mensen hun afval maar verbranden.
Vorig jaar speelde hetzelfde probleem. Toen duurde het een maand voor er een oplossing gevonden was...
maandag 3 maart 2008
Cycle of life*
Onder het fietsbord hangen aankondigingen van sterfgevallen. Deze blauw-met-witte posters worden over de hele stad verspreid om mensen op de hoogte te stellen van het overlijden van een familielid. Het ziet er wat luguber uit, maar effectief is het wel. En waar veel mensen in Nederland gefascineerd de overlijdensadvertenties in de krant lezen, kunnen mensen hier er echt een uitje van maken. Gisteravond zag ik een ouder echtpaar rustig door de stad slenteren en bij iedere boom/paal/verkeersbord uitgebreid alle aanplakbiljetten bespreken.
*Copyright titel @ Niels